sunnuntai 27. lokakuuta 2013

VIHERKASVISUUNNITELMA

Aulan viherkasvi- ja tilasuunnitelma
Vipusenkatu 5 A, Lahti

TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli tehdä viherkasvisuunnitelma Koulutuskeskus Salpauksessa sijaitsevaan suureen aulaan. Lähtökohtana oli synkkä ja ankea tila, ohjeistettuna tavoitteena poistaa tilasta ankeus. 

Ohjeistus
  • Piirrä aulasta suunnitelma
  • Kiinnitä huomiota väreihin
  • Tee rohkeita ehdotuksia
  • Kasvien muodot, värit, koot, ruukut...
  • Väritä tehdyt piirrokset

IDEOINTIA
Kohde on suhteellisen ankea, synkkä ja likaisen oloinen suuri aula. Ovia on jokaisella seinällä, jokaiseen suuntaan. Aulaa ns. rikkoo myös suuret, massiiviset portaat. Suunnitelman tahdoin olevan hieman rajoja rikkova, mutta kuitenkin toteuttamiskelpoinen. Yhdistin viherkasvisuunnitelmaan myös tilasuunnitelman, jotta koko suunnitelma olisi selkeämpi hahmottaa.
Aluksi lähdin liikenteeseen ensin inventoimalla sekä valokuvaamalla tilan. Näin sain hyvän hahmotelman tilasta sekä ideoita jo tulevista muutoksista, kasveista ja värimaailmasta.

KUVIA KOHTEESTA
Kohteen sisääntulo-ovet.

Portaikko.

Portaat ja näkymä ylätasanteelle.

Aulassa oleva tukipylväs ja pylväspenkki.

Katon suuri valopaneeli.

SUUNNITELMA
Aulan pohjapiirros suunnitelluin muutoksin.

Aulassa on jo valmiina yksi tolpan ympärille tehty penkki (pohjapiiroksessa vasemmalla), se päällystetään uudelleen oranssilla ja mustalla tekonahalla. Pohjapiirroksessa oikealle rakennetaan identtinen tolppapenkki luomaan symmetrisuutta. Istuinten päälliset ovat mustat ja alaosa on oranssi.
Tilaan rakennetaan kaksi viherseinää vastakkain. Toinen sijoitetaan vasemmalle seinälle WC-tilojen ovien eteen ja toinen oikealle kiinni seinään. Vasemmalla oleva seinä toimii näköesteenä WC-tiloihin ovien avautuessa. Viherseinien eteen ylös asennetaan tehokkaat kasvivalaisimet koska aulassa luonnonvalo on vähäistä. Seinämiin istutetaan erivärisiä anopinhampaita.

Katon valopaneelin alle sijoittuu suuri sohvaryhmä.
Portaiden molemmin puolin rakennetaan
viistot rappusten kaltevuudella olevat viherseinät.

Aulan keskelle tulee suuri oleskeluun tarkoitettu sohvakalusto. Väritykseltään oranssi mustin istuinosin. Ryhmän keskelle tulee pöytä johon on upotettuna kasveille allas. Altaan keskelle istutetaan kaksivärinen anopinkieli ja ympärille pyöreässä muodostelmassa anopinhampaita.
Rappusten molemmilta puolilta poistetaan naulakot ja tilalle rakennetaan portaiden suuntaiset viherseinämät. Seinämiin istutetaan erivärisiä rönsyliljoja. Kastelu hoidetaan altakastelujärjestelmällä sillä rönsylilja vaatii runsasta kastelua.
Sohvaryhmän yläpuolelle jää siellä jo valmiiksi olevat tunnelmavalaistusta antavat paneelit. Paneelivaloalue on merkattu pohjapiirokseen pistekatkoviivalla.

Sivukuva yläkertaanpäin viherseinistä.

WC-tilojen eteen tulevaan viherseinämään merkataan selkeästi valkoisin seinämästä ulostulevin merkein kulku naisille ja miehille. Viereinen seinä saa kierrätyspisteen roskille. Onhan tärkeää että kierrätysasiat tulevat opiskelijoille tutuiksi jo koulussa.

WCt saavat uudenlaisen kulun viherseinämän takaa,
miehet vasemmalta ja naiset oikealta. 

Viherseinä sijoitetaan tilaan vastakkaisille seinille. Molemmat seinämät ovat samankokoisia.

Toinen viherseinä sijoittuu WC-viherseinän
vastakkaiselle seinälle luomaan aulaan symmetriaa.

Auditorioon kulkeva pariovi. 

Sisääntulo-ovien vastakkaiset seinät, jossa toisessa on kierrätyspiste ja toisessa auditorioon johtavat pariovet, maalataan molemmat oranssilla maalilla. Myös porraskaiteiden pääliosat ja kaikki ovet ja karmit maalataan oransseiksi. Kaikki muut seinät maalataan valkoisiksi.




Suunnitelmassa pyrin luomaan tilaan raikkautta ja symmetriaa. Oranssin värin valitsin sen oppimista ja keskittymiskykyä motivoivan ominaisuuden ansiosta. Musta ja valkoinen ryhmittävät oranssia ja kasvien antamaa vihreyttä. Kasvit valikoituivat kokonsa, värinsä ja suipon sekä terävän muotonsa ansiosta. Niillä on myös sisäilmaa puhdistavia ominaisuuksia eivätkä ne allergisoi.