TEHTÄVÄNANTO
Tehtäväksi annettiin tuunauskurssillamme tuunata jokin esine, tavara tai huonekkalu. Tuunauksen toteutus oli vapaasti valittavissa, mutta mitä suurempi muutos käyttötarkoituksessa, sitä onnistuneempi tuunaus.
SUUNNITELMA
Valitsin tuunattavaksi 70-luvun alussa hankitun matkalaukun, jonka löysin vanhempieni vintiltä. Matkalaukkua oli käytetty viimeksi vuonna 1989 aurinkomatkojen laukkulipukkeen tietojen perusteella ja matkakohteena on tuolloin ollut Puerto Rico.
Tuunauksen kohteeksi valitsemani 70-luvun matkalaukku |
Mitä voisin laukusta tehdä?
Sitten alkoikin tiukka mietintä ja suunnittelu mitä laukusta voisikaan tehdä.
Ensin mieleeni juolahti hylly/kaappi. Tällöin laukun rakennetta tulisi vahvistaa kovemmaksi ja sen sisälle asennettaisiin hyllyjä. Saranat tulisi vaihtaa jykevämpiin ja taakse tulisi asentaa seinäkiinnitykseen tarvittavat piilokiinnikkeet.
Toinenkin käyttömahdollisuus pyöri samaan aikaan mielessäni. Voisiko matkalaukusta tehdä tuolin? Kehittelin ajatusta mielessäni, jonka jälkeen piirsin kuvan mahdollisesta nojatuolista. Tein listan muutoksesta, mitä asioita tulisi ottaa huomioon ja mitä muutoksia laukkuun tulisi tehdä.
- tuolin runko tulisi joko hankkia valmiina tai tehdä itse
- istuinosaa sekä selkänojaa tulisi vahvistaa rakenteellisesti
- pehmusteet tulisi hankkia ja ommella kankaasta sopivan kokoisiksi
Puntaroin tarkkaan kumpaakin vaihtoehtoa, hyllykaappia ja nojatuolia. Jouduin myös miettimään omaa osaamistani esimerkiksi tuolin rakenteen valmistuksessa, sillä tiesin osaavani valmistaa sen puusta, mutta kurssin ollessa ajallisesti kovin lyhyt en välttämättä ehtisi runkoa suunnitella ja valmistaa. Onneksi tuunauksessa on mahdollista hyödyntää valmiita osia valmiista tuotteista ja näin päädyinkin ratkaisuun valmistaa matkalaukusta nojatuolin jos vain löytäisin jostain oikeanlaisen rungon.
Kun tuunauksen aihe oli nyt valittuna ja suunnitelma muutoksesta valmis, piirsin matkalaukkunojatuolista esityskuvan.
Esityskuva matkalaukusta joka muuntautuu nojatuoliksi |
TOTEUTUS
Toteutus lähti käyntiin ensin mittailemalla matkalaukkua ja sitten hankkimalla tarvittavia materiaaleja muutostöille. Runko löytyi ilman suurempia metsästyksiä sattuman kaupalla helposti. Runko oli alkuperäiseltä väriltään limenvihreä.
Nojatuolin runko |
Pehmustetyynyjen vanulevyt leikkasin sopiviin mittoihin ja hankin niihin sopivan päälystemateriaalin. Koska kyseessä tulisi olemaan käyttöhuonekkalu, kankaan tulisi olla kestävää. Sopivan huonekkalukankaan löysin Marimekosta. Marimekon kankaan kuosi oli vuodelta -69 ja se oli myös samaa aikakautta jolloin matkalaukkulaukku oli alunperin hankittu.
Kalustepehmusteet leikattuina ennen kulmapyöristyksiä |
Kalustekangas ja pehmusteiden kiinnitykseen käytettävät nahkavyöt |
Laukkuun poratut reijät rungon upotusta varten |
Polttomaalasin tuolin rungon metallipuolellamme. Ensin vihreä maali hiekkapuhallettiin rungosta pois ja osat aseteltiin roikkumaan pulverimaalin levitystä varten. Kun maalipulveri oli levitetty maali poltettiin uunissa kiinni noin 15 minuuttia. Rungon uusi väri oli nyt mattamusta.
Osat hiekkapuhallettuna |
Pulverimaalatut osat valmiina kasattavaksi |
Kun rungon väri oli nyt oikea, alkoi tuolin kasaus. Ensin matkalaukku aseteltiin paikoilleen siihen porattujen reikien kautta. Jouduin rakentamaan laukun sisälle erillisen istumista kestävän rungon, sillä matkalaukun rakenne eikä siinä käytetty nahka olisi tullut haurautensa vuoksi kestämään painoa eikä käyttöä.
Tuolin runko valmiina matkalaukun asennukseen |
Matkalaukku ja pehmusteiden kiinnityksessä käytettävät vyöt asennettuna runkoon |
Erillinen istumista kestävän rungon valmistus |
Runko kokonaisuudessaan valmiina pehmusteiden asennusta varten |
Lopuksi päällystin hankkimani ja muotoon leikkaamani pehmustetyynyt kankaalla, jonka leikkasin ja ompelin muotoonsa. Tein pehmusteet irrotettaviksi, jotta ne voidaan irrottaa ja pestä tarvittaessa.
Viimeistelynä liimasin metallirunkoon huopapaloja ettei tuoli naarmuta lattiaa.
Muotoon leikkaamani pehmustetyynyt |
Pehmustetyynyjen kankaan ompelua |
Huopapalojen liimaus metallisiin jalkoihin |
LOPPUTULOS
Tuoli oli nyt viimein valmis. Tuunausprojektin parissa sai käyttää paljon luovuutta ja joutui käyttämään paljon omaa ongelmanratkaisukykyä, jotta kalusteen sai valmiiksi. Tuolin valmistuminen kun vaati kaiken näköisiä muttereita ja nippeleitä aina puutarhaletkusta ikkunatiivisteeseen.
Matkalaukku muuntautui nojatuoliksi |
Valmis |
NÄYTTÖARVIOINTI
Tuunaus oli yksi osa suurempaa ammattiosaamisen näyttökokonaisuutta, joka sisälsi myös mm. jo aikaisemmin toteutetun tilan stailauksen. Sain näytön kaikista osa-alueista arvosanaksi 3, arviointiasteikolla 1-3.