torstai 22. toukokuuta 2014

NAULAKON PROTOTYYPPI + ESITYSKUVAT

TEHTÄVÄNANTO
Suunnittele naulakko; ajattele aihetta laajasti. Naulakko on ”uusi teollinen tuote”, ei tuunattu yksilöllinen esine. Materiaalien käyttö on vapaa. Mieti työvaiheita ja työjärjestystä valmistusvaiheessa tarkasti.

Toteutus
  1. Ideoi, (luonnostele, ideoi,…luonnostele,…..ideoi)
  2. Luonnostele
  3. Työskentele ideoiden, luonnostellen ja yksityiskohtia mietiskellen. Esittele opettajalle vähintään 3kpl luonnoksia sekä materiaali ja väritietoja.
  4. Esittelyn jälkeen laadi tekn. piirustukset.
  5. Valmista lopullinen tuote; ole kärsivällinen ja tee hyvää laatua.
  6. Pintakäsittele ja viimeistele tuote.

Arviointikriteerit
Ensisijaisesti arvioidaan naulakon toimivuutta sekä esteettistä ja visuaalista kokonaisuutta. Samoin arvioidaan materiaalien käyttöä ja tuotteen kestävyyttä käytössä. Lisäksi arvioidaan toteutuksen huolellisuutta, ideointia ja naulakon uutuusarvoa.



SUUNNITTELU
Piirsin ensin erilaisia vaihtoehtoja mahdollisesta naulakosta. Suunnittelun alkuvaiheessa huomasin jo mieltyneeni aiheeseen kaupunki ja kerrostalo. Piirtelin siis variaatioita kyseisellä aiheella. Variaatioina olivat pystyssä seisova naulakko, kenkänaulakko ja seinälle kiinnittyvä naulakko.

Suunnitteluvaiheessa en halunnut suunnitella naulakkoa mihinkään tiettyyn tilaan tai paikkaan, en tahtonut rajata luovuuttani.

Lopullisen idean jatkokehittelyssä alkuperäisen suunnitelman naulakon koko oli liian suuri. Ulkomitat olisivat olleet 1500 mm leveä ja 1900 mm korkea. Rakenteen kestävyyden ja mahdollisen liikuteltavuuden vuoksi jouduin miettimään lopullista kokoa useaan otteeseen.

Valmistusmateriaaliksi valitsin puun eri muodoissaan, sillä tiesin osaavani työstää sitä kohtuu hyvin.



KUVIA IDEOINNISTA JA ERI VARIAATIOISTA













TEKNISET PIIRUSTUKSET
Naulakon valmistusta varten piirsin käsin projektiot. Projektiopiirustuksen mukaan oli helppo alkaa työstää naulakkoa.




KUVIA VALMIISTA NAULAKOSTA












ESITYSKUVAT
Naulakon jo ollessa valmis harjoittelimme esityskuvien piirtämistä tuotteesta. Piirsin kolme eri variaatiota tuotteesta. Naulakon nimi on "Kaupungissa" ja sitä pystytään käyttämään erilaisissa muodostelmissa ja paikoissa. "Kaupungissa" on moduulinaulakko josta löytyy tulevaisuudessa kahta eri kokoa, joista läytyy vastakkaiset ´kätisyysvaihtoehdot´. Toisin sanottuna eri vaihtoehtoja on neljä ja niitä voidaan asentaa sekä vierekkäin, että vastakkain.







 
NÄYTTÖARVIOINTI
Naulakko tehtävänä oli kokonaisuudessaan ensimmäinen ammattiosaamisen näyttö. Opettajan arvioinnissa sain kaikista osa-aluearvioinneista opettajan sanojen mukaan "kirkkaan kolmosen", arviointiasteikolla 1-3.

Itse olen erittäin tyytyväinen aikaansaannokseeni ja eritoten naulakon uutuusarvoon. Minusta naulakko sopii käytettäväksi julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa ja päiväkodeissa, sekä myös kotioloissa. Sitä voidaan käyttää myös tilanjakajana.


keskiviikko 21. toukokuuta 2014

PLASTINEN SOMMITTELU

TEHTÄVÄNANTO
Plastisen sommittelun kurssillamme tehtävänä oli ensin muotoilla muovailuvahasta multieläin. Kun ´eläin´ oli muovailtu, toteutimme sen haluamissamme materiaaleissa. Kipsivalu oli ainut pakollinen, loput saimme valita.


TOTEUTUS
Muovasin muovailuvahasta multieläimen, joka oli kyklooppi-skumppapullo-hämähäkki. ´Eläimen´ muodoista kehittelin variaatioita eri materiaaleista. Materiaaleina eri variaatioissa käytin kipsiä, kapapahvia, metalliverkkoa ja rautalankaa.



VARIAATIOT ´ELÄIMESTÄ´

Kipsivalu
Kipsivalussa muotoiltiin ensin savesta muotti johon valettiin kipsi. 




Kapapahvi






















Metalliverkko + rautalanka 




JÄLKIPYYKKI
Tehtävän koin erittäin mielenkiintoiseksi. Tekemisen ja materiaalivalinnat sai itse valita joten luovuudelle jäi runsaasti tilaa. Koin tekemisen varsin mielekkääksi.



torstai 8. toukokuuta 2014

SEINÄN TASOITUS + PINTAKÄSITTELY

TEHTÄVÄNANTO
Tehtäväksemme pintakäsittelyn kurssillamme saimme tasoittaa ja pintakäsitellä muutaman metrin pituisen seinän. Seinä sisälsi yhden sisäkulman ja yhden ulkokulman. 


TYÖVAIHEET
  • Hionta, tapetin / röpelöisen maalin poisto
  • Suurimpien aukkojen ja kolhujen kittaus
  • Paikkauksien hionta ja testimaalaus
  • Ylitasoitus
  • Hionta ja pohjamaalaus
  • Pienten urien ja kolhujen kittaus
  • Hiominen ja ositusmaalaus
  • Ylälistojen asennus (rajaimen käyttöä varten)
  • Pintamaalaus kahteen kertaan
  • Rajauksen maalausharjoitus keskelle seinää
  • Koristemaalausta
  • Jalkalistojen asennus

Lisäksi valmistimme jo kertaalleen käytössä olleista listoista kittaamalla, hiomalla ja maalaamalla itsellemme peite- ja jalkalistat. Peitelistat asennettiin seinän yläreunaan saadaksemme harjoitella maalatessa rajaimen käyttöä.


SEINÄN TASOITUS JA POHJAMAALAUS
Ensin seinästä poistettiin kaikki lastoilla irtoavat tapetit, kohoumat ja muut epätasaisuudet. Tämän jälkeen täytettiin kitillä kaikki suurimmat kolot ja urat. Kitin kuivuttua paikat hiottiin ja seinälle tehtiin testimaalaus.


Ensimmäinen seinän paikkakittaus.

Testimaalaus epätasaisuuksien havannointiin.

Suurimpien paikkakittausten kuivuttua seinä hiottiin. Hionnan jälkeen seinä ylitasoitettiin kauttaaltaan. Ylitasoituksen jälkeen lastoista jääneet jäljet seinään hiottiin ja se pohjamaalattiin valkoisella pohjamaalilla.

Pohjamaalin kuivumisen jälkeen oli seinässä vielä huomattavissa joitakin epätasaisia kohtia. Epätasaisuudet paikattiin kittaamalla ja hiomisen jälkeen seinälle tehtiin vielä ositusmaalaus. Ositusmaalauksessa vain kitatut paikat maalattiin päältä pohjamaalilla.


Seinän ylitasoitus.

Tasoituksessa sai ulkokulmaan
jäädä vielä reilusti tasoitetta.

Pohjamaali levitettynä.

Lopputasoitus ja ositusmaalaus.


PINTAMAALAUS JA LISTOITUS
Seuraavana vuorossa oli listoitus ja pintamaalaus. Listat olivat jo kertaalleen olleet käytössä, jotenka ne ensin leikattiin oikeisiin mittoihin ja hiottiin. Naulanreijät kitattiin piiloon ja listat maalattiin kahteen kertaan.

Seinän yläreunaan asennettiin venäläisellä jatkoksella peitelistaa. Peitelista asennettiin jotta saimme harjoitella rajaimen käyttöä seinän yläreunaan.

Seinämaaliksi valitsin väriltään mustan pintamaalin. Pintamaali levitettiin kahteen kertaan seinään. Kun seinä oli maalattu ja se oli kuivunut, asennettiin jalkalistat vielä paikoilleen. Jalkalistat sahattiin jiiriin kulmista sekä listojen jatkoskohdasta.

Listat pätkittyinä ja maalattuina.

Seinän yläreunan peitelista. Rajainta vedettiin listaa pitkin jolloin
väliin jäi siisti yhden sentin kokoinen valkoinen kaistale.

Seinä maalattuna kahteen kertaan.

Jalkalistat asennettuna paikoilleen. Listat kiinnitettiin ruuveilla
mikä ei visuaalisesti näyttänyt kovinkaan hyvältä.

Jiirijatkos.


RAJAUSHARJOITUS
Harjoittelimme vapaalla kädellä tehtynä kehyksen maalausta seinään. Kehyksen rajauksessa ei saanut teippiä käyttää, joten se siis maalattiin pensselillä suoraan seinään. Tarkoituksena oli harjoitella kuinka suht isollakin pensselillä voi tehdä siistiä rajausta.

Kehyksen maalausharjoitus, rajaus pensselillä.

Tein myös yhden maalausharjoituksen jossa rajasin alueen teipillä. Maalina oli kultainen helmiäismaali. Levitin maalin pensseliä pyörittämällä keskeltä reunoille jolloin sain aikaiseksi hieman erilaisen pyörivän tekstuurin.


Teipillä rajattu maalausharjoitus.


KUVIOMAALAUS
Lopuksi harjoittelin vielä koristemaalausta. Maalasin kalan jonka suusta tulee kuplia. Koristemaalauksen ideana oli että kala jää aluksi kulman taakse piiloon, ja kun ottaa pari askelta sivummalle niin koko maalaus vasta näkyy.

Maalaus edestä katsottuna, näkyvissä vain kuplia.

Maalaus vasemmalta katsottuna, nähtävissä kokonaisuudessaan.



Kuplat tein piirtämällä harpilla seinään erikokoisia ympyröitä. Ensin maalasin kuplat osittain hopealla helmiäismaalilla ja lopuksi viimeistelin helmiäislasyyrilla. Kolmiulotteisuus tulee kuplissa paremmin esiin hyvässä valaistuksessa.