tiistai 30. joulukuuta 2014

TERMINAALI MEDIATYÖPISTE

TEHTÄVÄNANTO
Suunnittele media/atk-kaluste julkisen tilan aulaan (esim. terminaali, hotelli, oppilaitos). Kaluste on tarkoitettu istuen suoritettavaan läppäri yms. työskentelyyn, ja siinä on huomioitava mm. ergonomian vaatimukset, tarvittavien työnteko mahdollisuuksien tarjoaminen ja riittävä yksityistäminen. Kaluste on noin 1 neliömetrin suuruinen. Soveltuvuus monenlaisiin sisustuksiin ja usean kalusteen sarjoittaminen on huomioitava.

  1. Ideoi
  2. Luonnostele useita vaihtoehtoja
  3. Tee lopullinen luonnosvalinta
  4. Määrittele materiaalit ja pintakäsittely
  5. Laadi tekniset piirustukset päämittoineen
  6. Tee esityskuva
  7. Tee toimintamalli/työpaikkamalli

Tavoitteena kalustesuunnittelun ja ergonomian taitojen vahvistaminen.

Tehtävän arvioinnissa kiinnitetään huomiota kalusteen ergonomiaan, estetiikkaan ja uutuusarvoon. Lisäksi arvioidaan aikataulun noudattamista ja huolellisuutta kaikissa työvaiheissa.


TOTEUTUS
Tehtävän suorittamiseen kokonaisuudessaan oli annettu aikaa yhteensä viisi päivää. Tiesin siis jo heti alussa että työt oli saatava käyntiin rivakasti. Minun kohdallani suunnitteluprosessi lähti käyntiin ergonomisesti hyvien asentojen tutkailulla ja muutamien luonnostelujen piirtämisellä. Käytin suunnittelun apuvälineenä alusta lähtien apuna AutoCAD -mallinnusohjelmaa. Sillä sain hyvin käsityksen realiajassa miltä kaluste tulisi näyttämään.


Mallinnusta AutoCAD -ohjelmalla

Suunnittelun toteutin pääosin tietokoneella. Tämän jälkeen laadin käsin teknisen piirustuksen. Tekninen piirustus oli projektiot kolmesta eri suunnasta ja se sisälsi myös detalje -projektiopiirustuksen kalusteen integroidun pöydän avautumisesta.

Suunnittelin kalusteen materiaalit niin, että ne voidaan kustomoida asiakasyrityksen värien mukaan. Otin materiaalivalinnoissa huomioon valmistuksen ekologisuuden ja kustannustehokkuuden.

Teknisen piirrustuksen ja materiaalivalitojen jälkeen toteutin tehtävänannossa vaaditun toimintamallin mittakaavaisena kalusteen esittelyä varten. Lopuksi piirsin käsin kalusteesta esityskuvat.


Tekninen piirustus, esityskuvat ja toimintamalli


NÄYTTÖARVIOINTI
Tehtävä oli kokonaisuudessaan yksi ammattiosaamisen näytöistä. Tälläkin kertaa opettajan arviointi kaikista näytön osa-alueista oli kirkas 3, arviointiasteikkolla 1-3.

Itse olen myös tyytyväinen kokonaisuuteen. Tehtävän toteutuksessa yllätyksenä minulle tuli se, kuinka nopeasti toimintamalli valmistui. Olin varannut aikaa mallin toteutukselle 16 tuntia mutta se valmistukin vain vajaassa neljässä tunnissa.



torstai 13. marraskuuta 2014

TYÖHARJOITTELU 2.

PALVELUN TOTEUTTAMINEN
Loka-marraskuu 2014, 37 työpäivää


KEITTIÖMAAILMA, Lahti



HARJOITTELUPAIKKA
Toisen työharjoittelujaksoni suoritin samassa paikassa kuin olin suorittanut ensimmäisenkin harjoitteluni, Lahden Keittiömaailmassa. Lahdessa Keittiömaailman toimipisteitä on kaksi, joista toinen sijaitsee Lahdessa Launeella ja toinen Lahden Paavolassa Iskun myymälätiloissa. Työskentelin harjoittelujaksoni tällä kertaa Paavolassa sijaitsevassa myymälässä, joka sijaitsee Lahden keskusta-alueella.

Yhteystiedot myymälöihin:


Keittiömaailma myy keittiöiden lisäksi kalusteita kodinhoitohuoneisiin ja kylpyhuoneisiin, sekä erilaisia säilytysjärjestelmiä.

Keittiömaailmalla valittavissa on kolme eri mallistoa, Petra, Parma ja A la Carte. Kalusteet valmistaa kotimainen Novart Oy.


HARJOITTELUN AIHE
Työharjoittelujakson aihe oli palvelun toteuttaminen. Harjoittelun aikana suoritetun ammattiosaamisen näytön kuvaus oli ”Ammattialaan liittyvän palvelun suunnittelu ja toteuttaminen”. Näyttö sai olla joko suunnittelupalvelua tai konkreettista toteuttamista. Minun kohdallani näyttö toteutui suunnittelupalvelun toteuttamisella. Piirsin harjoittelun aikana erilaisia suunnitelmia eri kohteisiin Winner Design -ohjelmalla.


TYÖHARJOITTELUN ANTIA
Pääsin harjoittelun aikana suunnittelemaan ja toteuttamaan oikeita kohteita. Osa kohteista oli uudiskohteita ja osa remonttikohteita, osa yksityishenkilöille ja osa julkisiin tiloihin. Työ oli monipuolista suunnittelutyötä ja koin työpaikan ja työtehtävät erittäin mielekkäiksi. Suuri kiitos minua ohjanneille Keittiömaailmassa työskenteleville henkilöille. 


Toimistokeittiö


Vaihtoehto 1.


Vaihtoehto 2.

Vaihtoehto 3.



Remonttikohteen keittiö







Uudiskohteen keittiö




Remonttikohteen keittiö

Vaihtoehto 1.

Vaihtoehto 1.

Vaihtoehto 2.

Vaihtoehto 2.



Remonttikohteen keittiö





Uudiskohteen keittiö

Vaihtoehto 1.



Vaihtoehto 2.


Vaihtoehto 2.



Lasten kylpyhuoneet uudiskohteessa


Tytön kylpyhuone






Pojan kylpyhuone





NÄYTTÖARVIOINTI
Harjoittelu oli kokonaisuudessaan yksi ammattiosaamisen näytöistä. Sain näytöstä parhaan mahdollisen arvioinnin ja arvosanan 3, arviointiasteikolla 1-3.



perjantai 26. syyskuuta 2014

TYÖHARJOITTELU 1.

ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN
Elo-syyskuu 2014, 37 työpäivää


KEITTIÖMAAILMA, Lahti


HARJOITTELUPAIKKA
Suoritin ensimmäisen työharjoittelujaksoni Lahden Keittiömaailmassa. Lahdessa on kaksi Keittiömaailman toimipistettä, joista toinen sijaitsee Lahdessa Launeella, ja toinen Iskun myymälätiloissa Paavolassa. Suurimman osan työharjoittelustani työskentelin Paavolassa sijaitsevassa toimipisteessä.

Yhteystiedot myymälöihin:

Keittiömaailma myy nimensä mukaan keittiöitä, mutta tämän lisäksi kalusteita kodinhoitohuoneisiin, kylpyhuoneisiin ja WC-tiloihin. Säilytysjärjestelmissä, joita käytetään esimerkiksi makuuhuoneissa ja eteistiloissa, on kaappeihin valittavissa kiskoilla liikkuvia liukuovia perinteisten saranaovien lisäksi.

Kalusteet valmistaa Nastolassa sijaitseva Novart Oy. Keittiöissä on valittavissa kolme eri mallistoa, Petra, Parma ja Ala Carte.


HARJOITTELUN AIHE
Työharjoittelun aiheena oli ´asiakaslähtöinen valmistaminen´ ja käytännössä tämä tarkoitti sitä, että minun tuli olla osana suunnittelussa jossakin toteutuvassa projektissa. Tarkempi kuvaus näytöstä oli ´ammattialaan liittyvän asiakastyön toteuttamiseen osallistuminen´. Kriteerit täyttyivätkin harjoittelun aikana hyvin minun kohdallani, sillä pääsin suunnittelemaan ja piirtämään hyvinkin itsenäisesti myyjien apuna. Suunnittelussa käytössäni oli Winner -suunnitteluohjelma.


HARJOITUSPIIRTÄMISTÄ
Ensimmäisen kahden viikon aikana piirsin erilaisia harjoituksia ja opettelin käyttämään suunnitteluohjelmaa, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu.

Harjoitus 1.




Harjoitus 2.


Harjoitus 3.


Harjoitus 4.




KUVIA PIIRTÄMISTÄNI PROJEKTEISTA

Projekti 1.




Projekti 2.


 Projekti 3.


Projekti 4.

  • Keittiö






  • Makuuhuone




  • Eteinen/sisääntulo




  • Kodinhoitohuone




  • Kylpyhuone




KUVIEN FOTOREALISOINTI
Ennen asiakkaalle näytettäviä kuvia kuvat fotorealisoitiin, näin niistä saatiin hyvinkin realistisen näköisiä kuvia. Hyvin onnistuneena fotorealisoitu eli renderöity kuva on lähes kuin valokuva.

Kuva ennen renderöintiä

Kuva renderöinnin jälkeen


Kuva ennen

Kuva jälkeen



NÄYTTÖARVIOINTI
Harjoittelu oli kokonaisuudessaan yksi ammattiosaamisen näytöistä. Sain näytöstä parhaan mahdollisen arvioinnin ja arvosanan 3, arviointiasteikolla 1-3.



torstai 22. toukokuuta 2014

NAULAKON PROTOTYYPPI + ESITYSKUVAT

TEHTÄVÄNANTO
Suunnittele naulakko; ajattele aihetta laajasti. Naulakko on ”uusi teollinen tuote”, ei tuunattu yksilöllinen esine. Materiaalien käyttö on vapaa. Mieti työvaiheita ja työjärjestystä valmistusvaiheessa tarkasti.

Toteutus
  1. Ideoi, (luonnostele, ideoi,…luonnostele,…..ideoi)
  2. Luonnostele
  3. Työskentele ideoiden, luonnostellen ja yksityiskohtia mietiskellen. Esittele opettajalle vähintään 3kpl luonnoksia sekä materiaali ja väritietoja.
  4. Esittelyn jälkeen laadi tekn. piirustukset.
  5. Valmista lopullinen tuote; ole kärsivällinen ja tee hyvää laatua.
  6. Pintakäsittele ja viimeistele tuote.

Arviointikriteerit
Ensisijaisesti arvioidaan naulakon toimivuutta sekä esteettistä ja visuaalista kokonaisuutta. Samoin arvioidaan materiaalien käyttöä ja tuotteen kestävyyttä käytössä. Lisäksi arvioidaan toteutuksen huolellisuutta, ideointia ja naulakon uutuusarvoa.



SUUNNITTELU
Piirsin ensin erilaisia vaihtoehtoja mahdollisesta naulakosta. Suunnittelun alkuvaiheessa huomasin jo mieltyneeni aiheeseen kaupunki ja kerrostalo. Piirtelin siis variaatioita kyseisellä aiheella. Variaatioina olivat pystyssä seisova naulakko, kenkänaulakko ja seinälle kiinnittyvä naulakko.

Suunnitteluvaiheessa en halunnut suunnitella naulakkoa mihinkään tiettyyn tilaan tai paikkaan, en tahtonut rajata luovuuttani.

Lopullisen idean jatkokehittelyssä alkuperäisen suunnitelman naulakon koko oli liian suuri. Ulkomitat olisivat olleet 1500 mm leveä ja 1900 mm korkea. Rakenteen kestävyyden ja mahdollisen liikuteltavuuden vuoksi jouduin miettimään lopullista kokoa useaan otteeseen.

Valmistusmateriaaliksi valitsin puun eri muodoissaan, sillä tiesin osaavani työstää sitä kohtuu hyvin.



KUVIA IDEOINNISTA JA ERI VARIAATIOISTA













TEKNISET PIIRUSTUKSET
Naulakon valmistusta varten piirsin käsin projektiot. Projektiopiirustuksen mukaan oli helppo alkaa työstää naulakkoa.




KUVIA VALMIISTA NAULAKOSTA












ESITYSKUVAT
Naulakon jo ollessa valmis harjoittelimme esityskuvien piirtämistä tuotteesta. Piirsin kolme eri variaatiota tuotteesta. Naulakon nimi on "Kaupungissa" ja sitä pystytään käyttämään erilaisissa muodostelmissa ja paikoissa. "Kaupungissa" on moduulinaulakko josta löytyy tulevaisuudessa kahta eri kokoa, joista läytyy vastakkaiset ´kätisyysvaihtoehdot´. Toisin sanottuna eri vaihtoehtoja on neljä ja niitä voidaan asentaa sekä vierekkäin, että vastakkain.







 
NÄYTTÖARVIOINTI
Naulakko tehtävänä oli kokonaisuudessaan ensimmäinen ammattiosaamisen näyttö. Opettajan arvioinnissa sain kaikista osa-aluearvioinneista opettajan sanojen mukaan "kirkkaan kolmosen", arviointiasteikolla 1-3.

Itse olen erittäin tyytyväinen aikaansaannokseeni ja eritoten naulakon uutuusarvoon. Minusta naulakko sopii käytettäväksi julkisissa tiloissa, kuten toimistoissa ja päiväkodeissa, sekä myös kotioloissa. Sitä voidaan käyttää myös tilanjakajana.