sunnuntai 27. lokakuuta 2013

VIHERKASVISUUNNITELMA

Aulan viherkasvi- ja tilasuunnitelma
Vipusenkatu 5 A, Lahti

TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli tehdä viherkasvisuunnitelma Koulutuskeskus Salpauksessa sijaitsevaan suureen aulaan. Lähtökohtana oli synkkä ja ankea tila, ohjeistettuna tavoitteena poistaa tilasta ankeus. 

Ohjeistus
  • Piirrä aulasta suunnitelma
  • Kiinnitä huomiota väreihin
  • Tee rohkeita ehdotuksia
  • Kasvien muodot, värit, koot, ruukut...
  • Väritä tehdyt piirrokset

IDEOINTIA
Kohde on suhteellisen ankea, synkkä ja likaisen oloinen suuri aula. Ovia on jokaisella seinällä, jokaiseen suuntaan. Aulaa ns. rikkoo myös suuret, massiiviset portaat. Suunnitelman tahdoin olevan hieman rajoja rikkova, mutta kuitenkin toteuttamiskelpoinen. Yhdistin viherkasvisuunnitelmaan myös tilasuunnitelman, jotta koko suunnitelma olisi selkeämpi hahmottaa.
Aluksi lähdin liikenteeseen ensin inventoimalla sekä valokuvaamalla tilan. Näin sain hyvän hahmotelman tilasta sekä ideoita jo tulevista muutoksista, kasveista ja värimaailmasta.

KUVIA KOHTEESTA
Kohteen sisääntulo-ovet.

Portaikko.

Portaat ja näkymä ylätasanteelle.

Aulassa oleva tukipylväs ja pylväspenkki.

Katon suuri valopaneeli.

SUUNNITELMA
Aulan pohjapiirros suunnitelluin muutoksin.

Aulassa on jo valmiina yksi tolpan ympärille tehty penkki (pohjapiiroksessa vasemmalla), se päällystetään uudelleen oranssilla ja mustalla tekonahalla. Pohjapiirroksessa oikealle rakennetaan identtinen tolppapenkki luomaan symmetrisuutta. Istuinten päälliset ovat mustat ja alaosa on oranssi.
Tilaan rakennetaan kaksi viherseinää vastakkain. Toinen sijoitetaan vasemmalle seinälle WC-tilojen ovien eteen ja toinen oikealle kiinni seinään. Vasemmalla oleva seinä toimii näköesteenä WC-tiloihin ovien avautuessa. Viherseinien eteen ylös asennetaan tehokkaat kasvivalaisimet koska aulassa luonnonvalo on vähäistä. Seinämiin istutetaan erivärisiä anopinhampaita.

Katon valopaneelin alle sijoittuu suuri sohvaryhmä.
Portaiden molemmin puolin rakennetaan
viistot rappusten kaltevuudella olevat viherseinät.

Aulan keskelle tulee suuri oleskeluun tarkoitettu sohvakalusto. Väritykseltään oranssi mustin istuinosin. Ryhmän keskelle tulee pöytä johon on upotettuna kasveille allas. Altaan keskelle istutetaan kaksivärinen anopinkieli ja ympärille pyöreässä muodostelmassa anopinhampaita.
Rappusten molemmilta puolilta poistetaan naulakot ja tilalle rakennetaan portaiden suuntaiset viherseinämät. Seinämiin istutetaan erivärisiä rönsyliljoja. Kastelu hoidetaan altakastelujärjestelmällä sillä rönsylilja vaatii runsasta kastelua.
Sohvaryhmän yläpuolelle jää siellä jo valmiiksi olevat tunnelmavalaistusta antavat paneelit. Paneelivaloalue on merkattu pohjapiirokseen pistekatkoviivalla.

Sivukuva yläkertaanpäin viherseinistä.

WC-tilojen eteen tulevaan viherseinämään merkataan selkeästi valkoisin seinämästä ulostulevin merkein kulku naisille ja miehille. Viereinen seinä saa kierrätyspisteen roskille. Onhan tärkeää että kierrätysasiat tulevat opiskelijoille tutuiksi jo koulussa.

WCt saavat uudenlaisen kulun viherseinämän takaa,
miehet vasemmalta ja naiset oikealta. 

Viherseinä sijoitetaan tilaan vastakkaisille seinille. Molemmat seinämät ovat samankokoisia.

Toinen viherseinä sijoittuu WC-viherseinän
vastakkaiselle seinälle luomaan aulaan symmetriaa.

Auditorioon kulkeva pariovi. 

Sisääntulo-ovien vastakkaiset seinät, jossa toisessa on kierrätyspiste ja toisessa auditorioon johtavat pariovet, maalataan molemmat oranssilla maalilla. Myös porraskaiteiden pääliosat ja kaikki ovet ja karmit maalataan oransseiksi. Kaikki muut seinät maalataan valkoisiksi.




Suunnitelmassa pyrin luomaan tilaan raikkautta ja symmetriaa. Oranssin värin valitsin sen oppimista ja keskittymiskykyä motivoivan ominaisuuden ansiosta. Musta ja valkoinen ryhmittävät oranssia ja kasvien antamaa vihreyttä. Kasvit valikoituivat kokonsa, värinsä ja suipon sekä terävän muotonsa ansiosta. Niillä on myös sisäilmaa puhdistavia ominaisuuksia eivätkä ne allergisoi.

perjantai 11. lokakuuta 2013

KYNTTILÄALUSTA

TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli valmistaa yksinkertaiset kynttiläalustat metallista. 

TOTEUTUS
Ensin suuresta metallilevystä katkaistiin sopivan kokoiset palat, jonka jälkeen palojen reunat hiottiin. Tämän jälkeen taivutimme palaa keskikohdasta, neliönmuotoisen keskikohdan taivutimme muotoon puristimella.



Leikatut ja taivutetut metallipalat.


Leikatut ja taivutetut metallipalat ylhäältä kuvattuna.


Muotoon puristamisen jälkeen kynttiläalustat hiekkapuhallettiin maalausta varten, näin saatiin maalille otollinen staattinen pinta aikaiseksi metallipalaan. Hiekkapuhallettuihin paloihin hitsattiin kiinni myös metallilanka maalausta varten, jotta ne saatiin roikkumaan maalauskaapin kiskoon.


Hiekkapuhallettuna,
 maalausta odottamassa.

Kun maalipöly oli saatu ruiskutettua pintaan laitettiin ne uuniin, jotta jauhe sulaa tuotteen pintaan muodostaen maalikalvon. 

Kynttilänalustaa hiottiin hiukan kuivumisen jälkeen pohjasta, näin saatiin pieni pala huopaa liimattua suojaamaan tasoja naarmuuntumiselta. Ja liimauksen jälkeen kädessä olikin jo valmis kynttilänalusta.


Kynttilänalusta valmiina käyttöön.


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

TILASUUNNITELMA

Näyttely- ja esittelytilojen tilasuunnitelma 
Vipusenkatu 5 B, Lahti

TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli suunnitella Koulutuskeskus Salpauksessa sijaitsevat näyttelytilat ns. uuteen uskoon. Tiloja oli kaksi, alakerran isompi näyttelyaula sekä yläkerran pienempi näyttelyaula. Molemmat näyttely- ja esittelytilat siis ovat myös toiminnaltaan auloja.

Tehtävän tuli pitää sisällään pohjapiirrustukset sekä ylä- että alakerran tiloista piirrettynä skissipaperille. Tila oli valmiiksi inventoitu ja saimme valmiit pohjapiirrokset tilasta. Suunnitelman tuli pitää sisällään yhden projektio- tai leikkauspiirustuksen ja vähintään yhden perspektiivipiirustuksen. Yksi piirustuksista tuli olla värillinen. Tilaan tuli myös miettiä mahdollisten kalusteiden lisäksi värit. Tiloissa tuli myös käyttää 2-6 kpl lasivitriinejä joihin pystyi laittamaan esille pieniä esineitä. Vitriinit ovat 1815 korkeita ja leveydeltään 500 x 500.

IDEOINTIA
Suunnitelman tyylin sai valita itse. Koin, että suunnitelman tulisi olla kuitenkin saman henkinen kuin muutkin rakennuksen tilat, mutta kuitenkin, että se erottuisi selkeästi näyttelytilana edukseen. Ylä- ja alakerran tilat sisältävät samanlaisen värityksen juuri siksi, että ne tunnistaa yhtenäiseksi näyttelyalueeksi. Tahdoin myös, että suunnitelma on toteuttamiskelpoinen ja muuntautumiskykyinen, eikä se siis kalustukseltaan sido mihinkään tiettyyn näyttelyyn.


KUVIA KOHTEESTA
Kuvat ovat tämänhetkisestä tilasta otettuja, mitään muutoksia ei ole tehty. Teksteistä löytyy tietoa kuinka tiloihin tulee muutoksia.


Yläkerran vitriinit.
Yläkerran näyttelyaulatilaan vitriinit sijoittuvat saman suuntaisesti seinän kanssa, ei kuitenkaan kiinni seinään. Viides vitriini sijoittuu näiden kuvassa näkyvien neljän viereen rivistöön kuvassa näkyvien vasemmanpuoleisen ja keskimmäisen oven väliin. Kuudes vitriini sijoittuu samassa pitkän seinän suuntaisessa linjassa keskimmäisen ja oikeanpuoleisen oven väliin.


Yläkerran porraskaide ja takaseinä.
Yläkerran porraskaide ja takaseinä maalataan mustaksi. Takaseinälle jää tilaa taulutaiteelle. Kaiteen eteen sijoittuu kolme uutta kaksikerroksista näyttelypodestia kaiteen suuntaisesti, erilleen toisistaan.






Alakerran takaseinä, portaat.
Alakerran takaseinät maalataan mustiksi. Taaemmalle seinälle jää tilaa taiteelle. Väri on sama kuin yläkerran näyttelyaulan takaseinä ja porraskaide, väri siis jatkuu yhtenäisenä yläkertaan asti.


Alakerta.
Alakerta.
Portaiden edessä oleva seinämä (kuva vasemmalla) saa mustaksi maalatulle seinälleen valaistun taulun (kuva oikealla).

Seinä jolta taulu poistuu saa puolestaan eteensä podestin.
Kaikki podestit ovat väritykseltään harmaita. Myös kaikki ovet ja karmit maalataan samalla harmaan sävyllä.


Alakerran ´iso´ näyttelytila.
Alakerran ´isoon´ ja hyvin valaistuun näyttelytilaan rakennetaan kaksitasoinen podesti ikkunaseinälle sekä pitkälle seinälle vasemmalla. Tolpan taakse tulee myös yksitasoinen podesti. Podestien väliin jää kulkuväylä.


SUUNNITELMA

Yläkerran pohjapiirros.
Yläkerran näyttelyaulaan sijoitetaan kuusi lasivitriiniä pienesineiden esillelaittoa varten. Vitriinit sijoittuvat 500 mm välein samassa linjassa vasemmanpuoleisen seinän kanssa. Pohjapiirroksessa vasemmassa alakulmassa kahden oven aukeamissuunta vaihdetaan huoneisiin sisäänpäin aukeaviksi, jotta kulku näihin huoneisiin sujuisi helpommin. Rappusten kaiteen viereen sijoitetaan kolme suurempaa muunneltavaa podestihyllyä suurempia näyttelyesineitä varten. Podestihyllyjen väliin jää reilumpi 1000 mm tila, josta mahtuu hyvin katselemaan kohtisuoraan takaseinälle (seinä pohjapiirustuksessa oikealla) sijoitettua taulutaidetta. Valaistus toteutetaan jo olemassaolevilla valokiskoilla, joista kohdevalot ohjataan sekä podestihyllyille että tauluseinälle. Lasivitriinien yläpuolella olevat loisteputkivalaisimet tuovat hyvin esille vitriineissä esilläolevat tuotteet.


Alakerran pohjapiirros.
Alakertaan rakennetaan kolme erillistä 150 mm korkeaa podestia. Podestien koot ovat 1000 x 5150, 1000 x 2050 ja 1500 x 3000. Lisäksi rakennetaan suuri kaksitasoinen podesti, jonka korkeus on edessä 150mm ja takana 500 mm. Suuren podestin muut mitat näkyvät pohjapiirroksessa vasemmassa alakulmassa. Alakerrassa valaistus toteutetaan jo olemassa olevilla kohdevalokiskoilla, joista on hyvä suunnata valoa kohtisuoraan kuhunkin esillä olevaan tuotteeseen.


Alakerran takaseinien projektio.
Alakerrassa sijaitseva takaseinät maalataan mustaksi. Taulujen yläreunat sijoitetaan samalle tasolle ja kehyksien väliin jätetään tilaa aina 500 mm. Näin saadaan luotua siisti, selkeä kokonaisuus. Taulua/kehyksiä valaisee seinän edessä katossa oleva kohdevalokisko.


Alakerran takaseinien värillinen perspektiivipiirros.
Alakerrassa portaikon edessä sekä vieressä olevat seinät maalataan mustiksi. Musta väri jatkuu yhtenäisenä yläkertaan asti jossa myös esillä taulutaidetta. Kuvassa keskellä olevalle seinälle sijoitetaan Koulutuskeskus Salpauksen valaistu infotaulu. Sisään astuessa näyttelytilaan katse osuu ensimmäisenä valotauluun. 


Alakerran ´ison´ näyttelytilan perspektiivipiirros.
Alakertaan rakennetaan suurehko kaksitasoinen podesti sekä toinen, erillinen podesti. Näiden väliin jää reilusti kulkutilaa mistä on helppo ihastella näyttelyssä esillä olevia tuotteita. Kohdevalaisinkiskosta saadaan hyvin valaistua tuotteita. Myös luonnonvaloa saadaan tilaan takana näkyvistä ikkunoista.


Yläkerran muunneltava podestihylly.
Yläkertaan rakennettavat kolme podestihyllyä ovat mitoiltaan 2500 x 1000 x 1000 mm. Alhaalla oleva podesti on 150 mm korkea. Hyllylevyn paikka on vaihdettavissa, sitä voidaan liikuttaa portaattomasti tolppien välissä, tarpeen mukaisesti.















VÄRIT
Tilan kaikki värit ovat Tikkurilan Symphony Opus 2 värikartasta.

Lattia pysyy samana kuin se tälläkin hetkellä on. Värisävyltään J487.

Alakerran sekä yläkerran takaseinät maalataan harmaaseen taittavaksi mustaksi, värisävy Y499. Kaikki muut seinät maalataan valkoisiksi, F499 joka myös taittaa sävyltään harmaaseen.

Kaikki näyttelytilojen ovet ja karmit sekä podestit maalataan harmaiksi, värillä K499.