torstai 12. syyskuuta 2013

TAKKAJAKKARA

TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli valmistaa lasten jakkara/takkajakkara. Jakkaran pituus, leveys ja korkeus tulee olla 320mm. Istuinlevy valmistetaan itse liimapuulevyksi.


KATKAISULISTA

      Nimellismitat (mm):                
  • ISTUINLEVY: paksuus 16, leveys 320, pituus 320
  • JALAT (4kpl): paksuus 35, leveys 35, pituus 304
  • SARJAT (4kpl): paksuus 16, leveys 60, pituus 282
      Aihiot (mm):                

  • ISTUINLEVY: paksuus 19, leveys 323, pituus 350
  • JALAT (4kpl): paksuus 38, leveys 38, pituus 334
  • SARJAT (4kpl): paksuus 19, leveys 63, pituus 312

TYÖVAIHEET
  • alkukatkaisu
  • aihiointi
  • mitallistaminen
  • tarkistussahaus
  • liitokset
  • pyöristykset/viisteet
  • esihionta
  • kasaus
  • viimeistelyhionta
  • pintakäsittely
  • kasaus

JAKKARAN VALMISTUS
Jakkaran valmistus eteni yllämainittujen työvaiheiden mukaisesti, eri työkoneita käyttäen. Pintakäsittelyn sai valita itse, minä päädyin ruiskumaalaamaan jakkaran valkolakalla. Valkolakka ei ollut ihan sieltä helpoimmasta päästä saada maalattua tasaisen väriseksi ensikertalaiselle ruiskun käyttäjälle, mutta lopputuloksena onnistuin kuitenkin saamaan hyvännäköisen pinnan jakkaraan.

Jakkaran osat mitallistettuna.
Tappiliitos tehtynä ja osat hiottuna.










Jalat märkämaalattuna, odottaa kuivumista.

Sarjat uunissa kuivumassa.

Kasausta odottavat jakkaran osat.

Valmis valkolakattu takkajakkara.



tiistai 3. syyskuuta 2013

TILA + TUNNELMA

RAUHALLINEN




TEHTÄVÄNANTO
Tehtävänä oli suunnitella tila joka on arvonnassa saamani tunnelman (rauhallinen) kaltainen ja vahvistaa sitä. Tehtävään liittyi ideointi, kuvallinen ja sanallinen luonnostelu sekä pienoismallin valmistaminen. Tilan muodon sai itse valita mutta sen tuli olla kooltaan n. 5m x 5m x 5m. Tilassa ei saanut olla suunniteltua toimintaa eikä kalusteita. Suunnitelman tuli käsitellä vain varsinaista tilaa, sen pintoja, muotoa, aukotusta, materiaaleja ja valaistusta. Pienoismalli tuli olla mittakaavassa 1:20.

IDEOINTIA
Ideointi lähti käyntiin ensin pienessä 3 henkilön ryhmässä keskustellen kukin omasta saamastamme aiheesta ja mitä siitä tuli mieleen; muodot, värit, materiaalit ja yleinen fiilis. Tämän jälkeen aloimme työstämään  itsenäisesti tehtävää.

Ensimmäinen tila joka minulle tuli mieleen sanasta rauhallinen oli makuuhuone. Kuitenkin hieman pureskeltuani asiaa totesin sen olevan annetun tehtävän vastainen sillä olisin tilan toiminnallisuuden kautta lähtenyt hakemaan muotoja ja värejä tilalle.
Seuraavana ajatuksiini hiipi pyöreä muoto, mutta ei kuitenkaan täysin symmetrinen. Pintamateriaaleista mielessäni oli valikoitunut jo puu, joko viiluna tai mahdollisesti paneelina, koivua tai saarnea. Väreinä mielessäni pyöri vaaleat, luonnon-/maanläheiset värit. Ovien aukeamissuunnan tahdoin olevan kutsuva, sisään houkutteleva.

Tuossa vaiheessa suljin jo useamman asian pois mitä tilassa ei ainakaan saisi olla. Kiiltävät, terävät, kovat ja liukkaat pinnat, kirkkaat, tummat ja synkät värit. Asioiden listaus helpotti ajatuksen juoksua ja auttoi tekemään ratkaisut muotojen ja pintojen suhteen aika vaivattomasti loppupeleissä.

Hahmottelin tilaa kasalla piirustuksia jonka jälkeen kiertelin useammassa rakennustarvikeliikkeessä valitsemassa materiaaleja. Tämän jälkeen aloin valmistaa ja kasata pienoismallia.


HAHMOTTELU





VÄRIT JA PINNAT
*vaaleat, maanläheiset ja luonnolliset värit
*pinnoiltaan lämpimät ja mattapintaiset
*luonnollista tekstuuria
*ei liukasta, kirkasta, synkkää, terävää eikä kiiltävää


PIENOISMALLIN  VALMISTUS




MATERIAALIT
Materiaalien valinnassa pyrin valitsemaan mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja. Valintakriteereissä oli myös tärkeää eliminoida kaikki mahdolliset häiriötekijät tilasta.

*puupaneeli: valkovahattu saarni
esim. puumerkin effex design –sisustuspaneeli

*vinyylikorkkilattia
vicanders, orient occident

*ovissa opaalilasia, ei satiinilasia
esim. matti-ovi

*kangaspintaista sisustuspaneelia
haltex, isotex

Hyvän akustiikkansa kannalta valikoitui sisustuspaneelia sekä puista että kangaspintaista. Korkkilattia ei tömise, narise eikä kopise. Opaalilasista ei näy lävitse samalla tavalla kuin satiinisesta.


VALAISTUS
Tilan valaistus on toteutettu sekin mahdollisimman luonnonmukaisesti, pääosaa näytteleekin valaistuksessa täysin lasinen katto jonka kautta luonnonvalo tulvii sisään. Huoneen ympäri kiertää myös ikkuna.

Huoneessa on kaksi valolistaa joista toinen kiertää lattian rajassa heijastaen valoa ylöspäin puupaneeliin. Toinen valolistoista heijastaa n.2metrin korkeudessa sekä ylös- että alaspäin korostaen nekin kaunista saarnipaneelia sekä oven yläpuolella olevaa kangaspintaista sisustuspaneelia. Valolistoista tuleva valo on väriltään lämpimän sävyinen ja sen voimakkuus on säädettävissä.


AISTIT               
Tahdoin suunnitelmani vaikuttavan mielenpainuvuutensa kannalta mahdollisimman moneen aistiin. Nuo aistit tulee myös keskustella keskenään sulassa sovussa muodostaen harmonisen kokonaisuuden tilaan. Tässä listattuna aistit ja kuinka huomioin nämä suunnitelmassani.

*näköaisti
->tilan pyöreä muoto, materiaalien asettelu, symmetrisyys, luonnon läheisyys värein ja tilan aukotuksessa, häiriötekijät eliminoitu opaalilasilla

*tuntoaisti
->materiaalit lämpimiä, luonnonmukaisia, osittain pehmeitä

*kuuloaisti
->häiriötekijät eliminoitu materiaalivalinnoissa: puupaneeli, sisustuspaneeli, vinyylikorkkilattia

*hajuaisti
->luonnon tuoksu pääsee sisään avautuvan katon ansiosta, myös seinän puinen paneeli tuoksuu luonnolta


PRESENTAATIO



PIENOISMALLI